marți, 18 iunie 2013

De ce nu si altfel de pasari pe langa curcani?

   Ne-am saturat de ploaie si de apa si de noroi, au venit si zilele calduroase, din pacate prea calduroase, dar asa suntem noi , daca ploua afara nu e bine, daca e prea cald tot nu e bine.
In aceasta perioada  nu am stat degeaba asa ca revin cu un post in care va prezint noutatile.
   Bineinteles ca si curcanii au crescut iar  acum sunt deja curcanoi; au ajuns la 11 kg si preconizam pe sfarsitul acesta de saptamana ca vor ajunge pe la 12 kg, iar  vineri incepem taierea lor, asa ca doritorii de carcasa de curcan care sunt din Baia Mare sau au drum prin Baia Mare ne pot contacta pentru livrare. Asa arata ei acum :)   Au aproximativ 80 de cm inaltime curcanii, curcile bineinteles sunt mai pitice.


    Ca sa va aduc aminte, va incarc si urmatoarea poza facuta in 31 mai , adica de acum 18 zile ca sa puteti observa cat au crescut in aceasta perioada.

 
 .. sau aceasta poza facuta in data de 9 iunie adica acum 9 zile.


   Ce mananca in momentul de fata vedeti putin mai jos: furaj de crestere facut de noi din amestec de faina de malai , srot de soia, si premixuri 5%(5kg la 100kg) .Proteina este in momentul de fata la 20% si urmeaza sa o scadem treptat pana la 17%, dar in pondere mare mananca si ceea ce vedeti in urmatoarea poza.... 


... adica ... boabe de malai cu care i-am invatat incepand cu 7-8 saptamani si acum le mananca fara probleme si chiar in cantitate destul de mare. Le este mai practic si lor, ca doar se satura mai repede.


    Bineinteles ca in orice ograda exista si o uscatura. La noi este cea din poza urmatoare....


... ce vedem aici? .. o curca cu o gusa ce-i ajunge la pamant, ceea ce nu este normal.
Cauza? Nu stim exact,  dar banuim ca este o ranza blocata cu ceva piatra, sau o ranza (moara) lenesa; de diagnosticat exact o vom putea face numai in momentul sacrificarii. Astfel nu functioneaza la capacitate si nu poate digera tot ce inghite. Mai exista si posibilitatea de blocaj in gusa si cum pasarea  mananca,  mancarea nu ajunge sa fie digerata si astfel se acumuleaza in gusa iar impreuna cu apa se face ditamai punga de lichid. Ca si tratament se poate incerca golirea gusei si hranirea cu putin iaurt fara alta mancare pentru a se crea un proces de fermentatie, dar acest lucru se aplica mai mult cand gusa este blocata cu hrana solida. Alt remediu ar fi, daca nu mai ia in greutate, sa-i aratam oala. La noi a luat in greutate si inca mai pune pe ea, asa ca o mai tinem.

De aceea nu se lasa curcanii in afara tarcului deoarece mananca pietre care creeaza blocaje; anul trecut am avut vreo 3 curci care nu au mai luat in greutate si aveau gusa. La taiere am gasit pietre mari care existau in ranza si o blocau, pietre cat oul de prepelita chiar. 

In principiu aceasta serie a evoluat frumos cu exceptia unui curcan care are o problema genetica si are un picior mai subtire decat  celalat, dar inca isi poate duce greutatea.    In continuare revin de fapt la titlul din post si va prezint ceea ce mai incercam sa crestem si sa vedem daca exista cerere pentru ... rate.


  

 In data de 31 mai ne-am inmultit cu  5 boboci de rata. Asa aratau ei la doua zile: pufosi la atingere, un puf destul de aspru dar placut, altfel decat puii de curcan sau gaina.
   Hrana de inceput a fost mancarea de curcani prezentata mai sus, plus ca am luat un saculet de mancare granule pentru pui de carne de 1 zi de la Vivabio, si le amestecam. Teoretic nu au nevoie de inceput decat de 18-20% proteina. Dar cum i-am luat de test, incercam si noi sa vedem cum evolueaza.

   Dupa 9 zile i-am scos la piscina ..... si-au cam triplat greutatea,  iar apa este tot ce le trebuie.


  
...sunt 3 ratoi si 2 rate. Ce ziceti de aceasta evolutie? Ratoii au deja aproape 1 kg mai exact 960gr!!!

   Mizeria si mocirla este rasfatul lor, nu poate sa fie altfel daca numai in apa ar sta toata ziua. Urmeaza azi sa le facem un tarc separat cu un bazin de apa, tarc pe care sa-l putem spala mai usor cu furtunul. In momentul de fata manca dude si iarba cat si furajul de curcani. Nu am sesizat sa fie sensibile, si nu au nevoie chiar de asa mare caldura ca si in cazul puilor de curcan sau gaina.
   Rasa aceasta este una de carne, din cate am inteles ratoii ajungand si la 8 kg. Oricum am sa revin cu informatii si despre ele.
  

.....si mai incercam si...

 ... prepelite.

    Daca tot sunt atat de apreciate ouale de prepelita , de ce sa nu avem si noi? 
    Deocamdata au doar 1 zi si se vede cat de mari sunt, si mai avem si 30 de prepelite puicute destul de maricele care trebuie sa inceapa sa oua.
   In afara de mirosul destul de neplacut, daca sunt tinute in incapere inchisa, neventilata, si de galagie,totul este ok. Si aici am sa revin cu mai multe informatii, doar suntem la inceput.

Deci da, incercam si altfel de pasari. Fiind invatati deja cu curcanii, celelate pasari par a se creste mult mai usor. Curcanii necesita destul de multa atentie deoarece mananca foarte mult (necesita un efort fizic si financiar mai mare).

 Voi reveni in posturile urmatoare cu evolutia acestor pasari si urmatoarea data va prezint si ceva gaini pe care am inceput  sa le crestem in mod special pentru oua.

Sa ne auzim cu bine , si nu uitati:

..pentru orice detalii legate de vanzarea curcanilor, carne in viu sau carcasa puteti sa ne contactati la numarul de telefon 0758401752. Va multumim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ei au spus asta; tu ce zici?